Människan har lyckats konstruera fantastiska byggnadsverk genom historien. I det här inlägget ska vi titta på några av de mest imponerande. Men vad menar vi med de svåraste byggnadsverken? Vi ska medge att vår definition är lite otydlig. Med ett svårt byggnadsverk menar vi ett som har varit en sann ingenjörsmässig utmaning, en som närmast behöver betvinga moder natur och de fysiska villkoren.

Du bor förmodligen inte i ett hus som var lika svårt att bygga som de vi tar upp i den här artikeln. Sannolikheten är också hög att du bor i en urban miljö och därför inte nödvändigtvis behöver någon bil. Men om det nu skulle vara så att du går mot strömmen och föredrar att bo på landet så behöver du förmodligen trots allt en bil. I det avseendet är det dumt att betala för mycket. En begagnad bil med rätt papper och dokumentation är så gott som alltid ett bättre köp än en ny bil. Hos Riddermark Bil kan du hitta begagnade bilar i stockholm. Deras bilar omfattas av en garanti som försäkrar att bilarna de säljer håller måttet.

Shanghai Tower – Kina

Östra Kina, där Shanghai ligger, drabbas emellanåt av kraftiga vindar och utsätts ibland för orkaner och översvämningar. Shanghai Tower är nästan 632 meter högt och arkitekterna konstruerade det för att säkerställa att det skulle klara av naturkatastrofer. Byggnaden är konstruerad som en spiral vilket kan uppfattas som en ren designfaktor, men i själva verket är ett sätt att reducera effekterna av kraftiga vindar. Det är också imponerande att man lyckades uppföra byggnaden med 25 procent mindre stål än i byggnader av liknande storlek.

Historiska kinesiska hus

Det kanske verkar konstigt att någonting såpass anspråkslöst som gamla hus byggda av bambu och trä får vara med i den här artikeln. Faktum är dock att det finns hus i Kina som är byggda av såpass enkla material men som ändå stått i tusentals år. De har överlevt stormar och jordbävningar och allt annat naturen har utsatt de för. Hemligheten är att man använt ris och lime som murbruk, material som på många sätt uppenbarligen är tuffare än betydligt nyare metoder. Det gör dem till några av historiens mest imponerande byggnadsverk.

Torre Mayor, Mexico

Det händer att Mexico drabbas av jordbävningar vilket ställer stora krav på byggkonstruktionerna. Torre Mayor färdigställdes år 2003 och var då Latinamerikas högsta byggnad. Samtidigt som det är en av världens högsta byggnader är det också en av de mest jordbävningssäkra. Utspritt genom byggnaden finns 96 stycken diamantformade shockabsobenter som gör att huset klarar av även katastrofala jordbävningar. Faktum är att byggnaden redan testats då Mexico City samma år som byggnaden blev klar drabbades av en jordbävning som mätte 7,6 på richterskalan.

ryan-business