Känner du att du vill göra en drastisk förändring i hemmet? Kanske har du ett stort rum som ekar tomt efter att barnen flyttat hemifrån eller bara helt enkelt älskar att läsa men finner ingen plats för dina böcker i hemmet? Då kan det vara en bra idé att börja fundera på om du kanske vill skapa ett eget bibliotek!

Viktigt att tänka på innan man startar sitt byggprojekt

Det finns egentligen inga rätt eller fel när man ska sätta igång ett eget byggprojekt. Det som däremot kan vara bra är att ta del av olika tips från professionella snickare och hantverkare. Därför rekommenderar vi att söka upp lite viktig information på nätet innan man påbörjar sitt bygge.

Innan man startar ett projekt är det bra att ha en färdig planering om hur projektet ska gå till. Detta är viktigt då man gärna vill se vilken typ av budget man har att lägga på projektet, men också för att få en helhetsbild av hur slutresultatet kommer att se ut. Ofta rekommenderar man även att skissa av byggprojektet som man har i åtanke innan man kommer igång på riktigt.

Hur går jag tillväga om jag vill bygga en egen bokhylla?

Det finns flera olika metoder som man kan använda sig utav när man ska bygga en bokhylla, vilket beror helt och hållet på hur man vill att bokhyllan ska se ut. Vill man göra en vanlig bokhylla som endast fyller funktionen att bära böcker är det viktigt att fokusera på de olika måtten, både när det kommer till tjocklek och längd, annars finns risken att bokhyllan blir ostadig och ranglig.

Om man istället vill lyxa till det och föredrar att ha transparenta fönsterrutor på sin bokhylla är det även här mycket viktigt att man har koll på bokhyllans mått men även fönsterluckornas. För att få fönsterluckorna att sitta fast stadigt i bokhyllan rekommenderas det starkt att man använder sig av gångjärn för att få en mer stabil hållning.

När man bygger något krävs det att man är mycket noggrann och måttsäker för att undvika fula ojämnheter som påverkar bokhyllans funktion. Dessutom vill man inte riskera att bokhyllan helt plötsligt tippar och ramlar ned på en, därför kan det vara ett bra tips att borra in bokhyllan i väggen på samma vis som man gör med en vanlig vägghylla.

För lite plats i lägenheten nu när du kommit igång med ditt projekt?

När man håller på med ett stort byggprojekt som att skapa ett eget bibliotek kan det vara värt att Hyra förråd inne i Vasastan om det skulle bli för mycket material och verktyg i lägenheten. Man bör ha i åtanke att det kan ta lång tid innan projektet faktiskt blir helt färdigställt och att det då är skönt att kunna förvara viktiga saker eller möbler som inte får komma till skada i en lokal som inte är ens hem.

ryan-business