I varma sommartider är det skönt att leka med tanken att ha en swimmingpool i trädgården. Dock kan detta innebär en hög kostnad men det finns också tips på hur man anordnar en billigare pool. Vill man dock slå på stort och ha en nedgrävd pool, så kan man behöva ta ett större blancolån för att få ihop till allt.
Det första steget
När man ska bygga en pool så gäller det oftast att ta till experthjälp, speciellt om det rör sig om en mer avancerad pool. Då brukar även bygglov krävas. Att ha en egen pool blir alltmer populärt och därför utvecklas det också lösningar så att kostnaderna inte ska bli så höga i fortsättningen.
Det första du bör tänka på när du går i pooltankar är hur formen ska se ut (oval, rund, rektangulär m.m.) om du ska ha en nedgrävd pool eller en pool ovan jord. Ska du ha med eller utan spa? Ska du ha pooltak eller staket? Reglerna är nämligen många och har du inte ett pooltak som du kan bre över poolen när ingen är närvarande, så måste du sätta upp ett säkerhetsstaket för eventuella barn som kan ta sig in på poolområdet och ramla i. Det är alltid poolägarens ansvar om en olycka inträffar och kraven inte är uppfyllda.
Yta
Den vanligaste storleken på en svensk pool är 4×8 meter. Dock man vilja ha både större och mindre. Detta är dock en bra storlek om en hel familj ska kunna få plats i den.
Kostnaden för en pool
En standardpool brukar ligga runt 150 000 kr men priset kan uppgå till hela 600 000 kr om man vill ha dyra tillbehör och ett riktigt lyxigt utseende. Sedan kommer naturligtvis arbetskostnaden för eventuell nedgrävning, montering och inkoppling.
Materialet i en pool
Själva poolstommen är viktig då det gäller att satsa på en bra kvalité. De vanligaste materialen är tre, betong, cellplast och betongpelare, plast/glasfiber och isolerblock eller leca. Alla har sina fördelar och nackdelar och det gäller att hitta en bra balans mellan estetik och praktiska lösningar. Trä kan vara väldigt flott men det blir också lätt angripet av fukt och röta, vilket gör att kostnaderna kan skena i höjden efter ett tag. En helgjuten pool är betydligt mer hållbar.
Hur ska man placera poolen?
En pool tar ofta plats i trädgården även om vissa vill ha en inomhuspool. Placeringen är därmed A och O och det gäller att se hur solen står om dagarna för att kunna utnyttja den. Ett tips är att placera poolen så att en bit av den ligger i en skuggig del – åtminstone framåt eftermiddagen när värmen är som störst. Insynsskydd är också värdefullt, då man kanske inte vill ha grannen spionerandes i fönstren.