Idag hörs allt oftare om människor som bunkrar överlevnadsmat och vatten, även kallade ”preppers”, som förbereder sig för en oförutsedd händelse eller någon form av katastrof.
Att fylla sitt skafferi med konservburkar kan vem som helst göra, men vad gör du den dagen en tornado står framför din dörr och knackar? Vad har du gjort för att säkra dig och din familjs överlevnad och säkerhet? Förmodligen inte tillräckligt. Därför visar vi i denna guide hur du på bästa sätt kan bygga en säker och hållbar bunker ute i din egen trädgård som förhoppningsvis kan stå emot allt ifrån orkaner till hagelstormar.
Om du inte direkt känner livsfara, men är rädd om sina saker, exempelvis cyklar, så finns rejäla cykelställ hos Cykelboxen, för att ge dessa starkare ankare mot eventuella stormar och vindar. Det som är viktigast att tänka på innan man gör en hemmagjord skyddsbunker, är att kolla upp bygglov. Se till att ha rätt bygglov och att du inte bygger den större än du fått tillåtelse att göra. Det andra är att du ser till att ha rätt material och kapital för byggprojektet. Detta är inget billigt projekt, men se det som en investering för framtiden och en liten trygghet utifall en katastrof skulle inträffa. För att detta ska lyckas måste du planera allt i minsta detalj innan du påbörjar projektet. Det finns ett antal viktiga förutsättningar som måste uppfyllas för att du ska kunna leva en tid i din bunker, såsom försörjning av vatten, mat, sanitära medel och elektricitet.
Att gräva ett bunkerdike
Det första man måste göra är att gräva ett tillräckligt djupt och rymligt dike som ska utgöra grunden för din bunker. I nordliga länder där jorden ofta går ner i minusgrader på vintern är det bäst att genomföra projektet under sommaren. Gräv på en plats där jorden är bra nog, och se till att det inte finns vattenrör, elektriska kablar, vattenfickor eller motsvarande som förhindrar projektets gång. Hyr eller låna en grävmaskin för själva arbetet.
Luftventilering
Se till att din bunker har luftventilation och tillräckligt med luftfilter, som kan motstå exempelvis dålig luft till följd av en kärnvapenattack. Luftventilering är livsviktig för din och din familjs uppehälle i förlängningen inuti bunkern.
Material för bunkern
Det finns många alternativ du kan använda som material till din bunker. Det material som rekommenderas är dock betong då det är ett billigt och hållbart material som står emot det mesta. Det går dessutom snabbt att hälla och lätt att forma med hjälp av en gjutform.
Dölja din underjordiska bunker
När katastrofen är framme är det viktigt att bunkern hålls dold; detta gör du genom att se till att täcka över den med jord, sten och växtlighet. Vad gäller ingången är det en utmaning, men två knep är att bygga in ingången till ditt eget hus och om det inte går kan du bygga en enkel friggebod över ingången som skyler den med mattor eller annan anordning.