De allra flesta svenskar vill göra om i sitt hem. Sanningen är att vid en undersökning visade det sig att hela 80 % av svenskarna letar efter en förändring. Ett renoveringsprojekt är något som är mycket spännande att påbörja, men det är lätt att det sker en hel del misstag på vägen. Genom att ha koll på läget och vara ordentligt förberedd kan du undvika de vanligaste misstagen.

Ett av de vanligaste misstag som svenskar gör i samband med renovering är att vara alldeles för optimistiska när det kommer till tiden. Man beräknar att renoveringen ska ta betydligt kortare tid än vad den egentligen kommer att göra. Detta kan skapa stora problem om man t.ex. planerar att bo någon annanstans under tiden då renoveringen äger rum, men det leder vanligtvis även till större kostnader. Två andra misstag som är vanligt förekommande är att man beräknar kostnaderna felaktigt eller att man faktiskt har mindre kunskap om en renovering än vad man trodde att man hade. Det finns dock sätt att undvika dessa vanliga misstag och med vår smidiga lista får du veta precis hur.

Planering

Innan du ens lyfter din hammare för första gången behöver du se till att kartlägga hela renoveringen. Skriv vilka uppgifter och moment som ska utföras, vem som har ansvaret över dessa och när varje moment ska vara avklarat. Har du svårt att veta tidsåtgången kan du rådfråga i ett byggvaruhus för att få en ungefärlig uppskattning.

Budget

En renovering kräver en ordentlig budget. Räkna alltid i överkant och ta hjälp av ett online ekonomisystem som hjälper till med uträkningar om du behöver. Här räknar du in kostnader för material, verktyg, inredning och eventuella hantverkarkostnader.

Låna istället för att köpa

Om du lånar eller hyr dina verktyg kommer du spara in otroligt mycket pengar. Verktyg är dyra och du tjänar mycket på att undvika dessa köp.

Var ärlig mot dig själv

Vid en renovering är det många olika moment som ska utföras, speciellt om renoveringen är väldigt omfattande. Var ärlig mot dig själv när det kommer till den kunskap som du besitter. Att ge sig in i olika moment utan kunskap kan leda till mängder med problem, t.ex. att du måste göra om arbetet.

Spara pengar

Det finns många saker som du säkerligen kan utföra själv! Dela upp uppgifterna mellan dig och en hantverkare så sparar du på utgifterna. Det kan t.ex. handla om att skruva ihop möbler själv, tapetsera och måla om eller sätta nytt kakel. Kom ihåg att el och VVS alltid måste utföras av en professionell hantverkare.

Hellre för mycket än för lite

Denna punkt kanske inte går ihop med punkten om att spara pengar, men att stå mitt i en renovering och sakna material är aldrig kul. När du köper material, spik och skruvar så räkna alltid med att ett flertal kommer försvinna eller gå sönder under arbetets gång.

ryan-business