Nu kanske många chockeras och lyfter ena ögonbrynet när de läser rubriken på detta inlägg. Men ja, ni läste rätt. Man kan faktiskt bygga en egen släpvagn då det är både lagligt och relativt simpelt. I detta inlägg kommer man få läsa om hur det går till att bygga en egen släpvagn och vad som är viktigt att tänka på när väl man gör det.

Hur bygger man en släpvagn?

För det första kommer man inte kunna bygga en släpvagn precis från grunden, då man måste införskaffa sig ett färdig grundunderlägg med hjul, lampor och registreringsskylt. En vanlig variant är Neptun UNI vagnen som finns i två olika storlekar. Den ena är 255 cm stor invändigt, medan den andra är 305 cm, vilket passar de allra flesta som är i behov av en egen släpvagn.

När man valt sin grund kan man därefter konstruera vagnen helt fritt men höga eller låga väggar. Allt beror helt och hållet på vad man behöver ha vagnen till, men det kan vara en klok investering för den som ofta flyttar och fraktar stora möbler eller andra föremål till nya hem. Även de människor som ofta åker till återvinningsstationen har stor nytta av ett eget släp, men kanske framförallt de som jobbar inom lantbruk.

Fördelar med ett eget släp vid flytt

En släpvagn underlättar verkligen för den som har mycket att stå i, inte minst när man är mitt uppe i en flytt och ska frakta alla sina tunga möbler till den nya bostaden. I dessa situationer har saker och ting en stor tendens att ställa till med en massa röra och det är mycket som måste städas upp efter ett tomt hem. Då kan det vara en fördel att anlita Flyttstädning Kristianstad för dem som bor runt om trakterna. Samtidigt som ett professionellt städföretag håller på att städa och göra rent i de redan tomma rummen får du mer tid för att kunna ta itu med alla saker som finns kvar i trädgården.

En annan positiv grej med att ha en egen släpvagn är att det är mer ekonomiskt än att hyra en i flera timmar. Detta varierar såklart kraftigt mellan företag, storlek på släpet men också hur många timmar det faktiskt rör sig om, eller hur ofta man själv använder sig av släpkärror.

Viktigt att tänka på om man ska bygga ett eget släp

Trots att det är lagligt att bygga släpvagnar får inte vem som helst köra ett egenbyggt släp. Det krävs nämligen att man som privatperson ansöker om tillstånd hos Transportstyrelsen och därefter får sin ansökan godkänd innan det blir lagligt och släpvagnen får vara ute i bruk. Detta är för att man vill vara noga med att släpvagnen har blivit byggd på ett korrekt sätt samt att den registreras i deras system.

ryan-business