Ibland har man behov av att ha ett kontor hemma. Man kanske frilansar, eller behöver en lugnare kontorshörna där man kan ha sina papper och pärmar i lugn och ro. Man har kanske redan en arbetsplats utanför hemmet, men arbetar hemifrån till viss del. Att ha sina saker på köksbordet blir bara rörigt och stressigt i längden. Att ha en särskild hörna eller ett rum avsett för arbete kan dessutom vara bra för arbetsmoralen. Det blir lite mindre ”hemma” och mer ”på jobbet”. Är man egenföretagare kanske man inte alltid har möjlighet till att hyra rum på kontorshotell heller, eller så är företaget i ett tidigare skede och man väntar på att omsätta lite mer innan man bestämmer sig för att börja leta efter kontorshotell i Stockholm.

Det kan inte nog poängteras att planering är a och o för ett så smidigt bygge som möjligt, även om man inte har tänkt att förändra så mycket i grund och botten.

Det kan ha sina fördelar med ett hemmakontor. Bland annat kan man hyra ut till sig själv, låna saker av firman som till exempel en snitsig kaffemaskin eller ta betalt för parkering av bilen. Enligt Skatteverket får man faktiskt låna saker av sin firma då och då, så länge varan är ”ringa” värd.

Har man ont om plats hemma men ändå behöver tillgång till en arbetsplats kan det räcka med en lådhurts och och ett skrivbord. Eftersom hemmakontoret då alltid syns är det en bra idé att välja stilrena möbler och dekoration. Håll det snyggt och enkelt. Kanske en trevlig plansch på väggen och stolen ska vara ganska nätt för att ge ett fräscht och enkelt intryck.

Har man ett helt rum till förfogande kan man naturligtvis möblera lite mer kontorsmässigt med mer förvaring i form av hyllor, ett större skrivbord, en lådhurts med multiskrivare och en ergonomisk stol. Det är viktigt att man tänker på ergonomin även för ett hemmakontor, så att man har en bra arbetsmiljö och inte skaffar sig olika belastningsskador.

Belysningen är viktig. En vändbar skrivbordslampa som inte bländar eller reflekteras i datorskärmen är bra, samt bra takbelysning. Här kan man också fundera på om man ska ha kallt eller varmt ljus. Varför en bra takbelysning är viktig kan vem som helst förstå som har försökt leta upp ett särskilt papper klockan nio på kvällen som barnet tappat bort på sitt rum och som givetvis måste lämnas in underskrivet dagen efter. Att sortera dokument eller plocka fram dokument i halvmörker är allt annat än hälsosamt, och huvudvärk kan undvikas med hjälp av rätt belysning.

För att få upp arbetsmoralen så är det viktigt att kontoret är trivsamt. Här kan man göra massor med några få krukväxter. Inte nog med att det är snyggt, det ger oss mer kreativitet, syresätter luften och guldpalmen kan till och med ta upp xylen och toulen som finns i till exempel datorskärmar.

Genomtänkt möblering, ergonomiska hjälpmedel och några renande krukväxter så kommer idéerna nästan springande till dig i hemmakontoret!

ryan-business